top of page
ד"ר יעל ברדה וד"ר גייל טלשיר - האוניברסיטה העברית

לא להתפטר מתפקידים ציבוריים! להישאר בתפקידים, להתריע, למחות, להשמיע קול, ולפעול - מבפנים!

ד"ר יעל ברדה חוקרת ממשל במעברים משטריים המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, האוניברסיטה העברית


ד"ר גייל טלשיר חוקרת משבר הדמוקרטיה ושלטון נתניהו, המחלקה למדע המדינה, האוניברסיטה העברית


לקריאת המאמר המלא >>


אנשי ונשות האקדמיה והשירות הציבורי: נייר עמדה קצר מבוסס-מחקרית מדוע המלצתנו היא - לא להתפטר מתפקידים ציבוריים! להישאר בתפקידים, להתריע, למחות, להשמיע קול, לשמור בגופנו על השירות הציבורי ולפעול – מבפנים!


נטיית הלב להתפטר משירותה של ממשלת ההפיכה מובנת והיא גם מושפעת מההקרבה של הטייסים ומערך המילואים ומן ההובלה המרשימה של מחאת מקצועות הרפואה. ישנם שני סוגי תגובה: התפטרות כדי לא לשתף פעולה עם הפיכה שלטונית משנת-משטר, ומלחמה נחושה מתוך השירות הציבורי כנגד מיטוט שומרי הסף שאנחנו חלק מהם. אנחנו סבורות שבעת הזאת נכון לתמוך במשיכת ההתנדבות של הלוחמים, ולא נכון להתפטר מתפקידים ציבורים שיחלישו את שומרי הסף וישחקו לידי ממשלת ההפיכה. התפטרות היא משמעותית כשמטרתה לשתק פעילות בלתי לגיטימית. כאשר מדובר בפעולות סמליות, האפקטיביות שלהן נשענת על כמה הממשלה ומוסדות המדינה מושפעים מהעדר לגיטימציה. כאשר המטרה היא הפיכה - כלומר גירוש והחלפת בעלי התפקידים במוסדות- שהיא מטרה מוצהרת של הקואליציה בהפיכה המשטרית - ההתפטרות, בניגוד לאיום הטייסים והחיילים, עשוי לשרת את מטרות ההפיכה. דווקא העברת ביטול עילת הסבירות מצביעה על כך שזו התכנית המוצהרת: פיטורי היועמ"שית, מינויים לא ראויים ועקיפה של שירות המדינה המקצועי עד כדי ניוונו ובסופו של דבר החלפת שופטים במנויים נאמנים אישית נגד שלטון החוק. תורת הלחימה של פופוליזם בשלטון היא החלשה, החלפה וקעקוע של כל גורמי המקצוע, המומחים והגורמים הביקורתיים וריסוק המערך המוסדי והאזרחי המחוייב לשירות כלל הציבור ולטוב המשותף. לכן הקריאה שלנו לאנשי אקדמיה, משפט, שירות המדינה ושירותו שידור ציבורי לא להתפטר! התפטרות היא שירות מטרותיה של ההפיכה המשטרית. להילחם מבפנים! דוגמא מאירת עיניים היא אירועי 1963 בקפריסין. שלוש שנים אחרי שקפריסין קבלה עצמאות מהאימפריה הבריטית, היה משבר פוליטי בנושא מינויים ממשלתיים. חוקת קפריסין התבססה על יצוג של יוונים קפריסאים וטורקים קפריסאים. בעקבות המשבר, שרי הממשלה והפקידות "הטורקים הקפריסאים" עזבו במחאה את תפקידיהם, משוכנעים שכך ישתקו את המדינה בשל הכרח היצוג בחוקה. היוונים הקפריסאים הכריזו על המוחים כמורדים, פרצו מהומות. תוך שנה בית המשפט העליון הכריז שלמרות שדרישת היצוג היא מרכיב מכונן בזהות המדינה, בשל צורך המדינה לתפקד, המשך פעילות הממשלה ללא הטורקים הקפריסאים חוקי. דוגמא ישראלית היא ועדת מקצוע האזרחות – ליבת לימודי הדמוקרטיה בישראל: במהלך מתוכנן בעשור האחרון, מובל על ידי פורום קהלת וגורמים שמרניים-יהודיים, הועפו אחד אחרי השני כל המומחים הליברלים מאוניברסיטאות המחקר והוחלפו בסוכני עליונות יהודית, שמרנים ואנשי מכללות ו"גופי מחקר" בשירות ההפיכה. אנו ממליצות להשאר בתפקידים, ולמנוע החלטות ופעולות שמקדמות הפיכה משטרית. להתריע על המצב.


למנוע פיטורים ולתמוך באנשי השירות הציבורי וביועצים המשפטיים, בפרקליטות ובגורמי המקצוע במשרדי הממשלה ובועדות הציבוריות שיעמדו מנגד ויהדפו כל החלטה שמטרתה לקדם את מטרותיה של ההפיכה המשטרית. תוך כדי פעולות חשוב לחשוף את הפעלת הכוח, הסחטנות, השחיתות והלחץ המופעלים, ולהגדיל את שורות הסולידריות והתמיכה בתנועת המחאה.


תנועת המחאה החלה בדרישה בסיסית של עצירת החקיקה. היא עברה למהלך של ביצור כללי המשחק של הדמוקרטיה. השלב הבא הוא בניית תשתיות של דמוקרטיה ליברלית מחדש בכל מערכות השלטון, החינוך והחברה האזרחית. האקדמיה חייבת להוביל מהלכים אלה.


לא להתפטר, לא לוותר, לא להפקיר להפיכה אף עמדה ציבורית– להילחם מבפנים!


ד"ר יעל ברדה חוקרת ממשל במעברים משטריים המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, האוניברסיטה העברית


ד"רגייל טלשיר חוקרת משבר הדמוקרטיה ושלטון נתניהו, המחלקה למדע המדינה, האוניברסיטה העברית




לקריאת המאמר המלא >>



Comments


מאמרים נוספים:

bottom of page