top of page
פרופ' אסנת עקירב - המכללה האקדמית גליל מערבי

משבר חוקתי כבר כאן זמן רב

מאת: פרופ' אסנת עקירב - המכללה האקדמית גליל מערבי


לקריאת המאמר המלא >>



כל מי שתוהה האם ייווצר משבר חוקתי בספטמבר, מפספס.ת את העובדה הבסיסית שמדינת ישראל כבר במשבר חוקתי מזדחל משנת 2018 עת חוקק חוק יסוד: ישראל - מדינת הלאום של העם היהודי.


משבר חוקתי בהגדרה של מדע המדינה הוא מצב פוליטי בו יש מאבק בין רשויות השלטון לגבי הסמכויות שלהן על פי חוקת המדינה. הסיבות הנפוצות למשבר חוקתי הן: הממשלה מנסה לחוקק חוקים המנוגדים לחוקה, המוסדות הממשלתיים מפרים את החוקה, הממשלה אינה מוכנה לקבל החלטות בית המשפט הגבוה לצדק שלדעתה חורגות מסמכויות הפסיקה.


הדיון סביב המשבר החוקתי בספטמבר מתרכז בסיבה השלישית, אבל בישראל מאז ממשלת נתניהו הרביעית (2020-2015) מתקיים תהליך של משבר חוקתי זוחל.


למה זוחל? משום שבכל פעם יש אירוע אשר בו הממשלה מנסה לחוקק חוקים המנוגדים לחוקה (בהעדר חוקה הכוונה למגילת העצמאות ולחוקי היסוד) יש סערה סביב האירוע שדועכת עד לסערה הבאה. עד כה רק חלק מהציבור שם לב לסערות אלה והתריע שמדובר במשבר חוקתי.


במה בדיוק מדובר?

דוגמא ראשונה היא חוק יסוד: ישראל - מדינת הלאום של העם היהודי שנחקק בשנת 2018 על ידי ממשלת נתניהו הרביעית.


בעקרונות היסוד של החוק נכתב: כי מדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי. המרכיב של ערכיה של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית, כפי שהוא מופיע בחוקי היסוד: כבוד האדם וחירותו וחופש העיסוק, נפקד.


במגילת העצמאות נכתב: מדינת ישראל תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין. מרכיב השוויון ללא הבדל דת, גזע ומין נפקד אף הוא מחוק יסוד: ישראל - מדינת הלאום של העם היהודי.


אמנם, למגילת העצמאות אין מעמד חוקתי, אבל חוקי היסוד השונים ופסיקות בגצ מתבססות על רוח מגילת העצמאות. שהרי אלה הדברים שנכתבו ונחתמו על ידי האבות והאמהות המייסדים.ות של המדינה.